pc online

Långsamt internet?

Upplever du att du har ett långsamt internet? Det kanske är dags att byta router. Innan du dyker djupare in i våra tips för att förbättra din internethastighet, är det viktigt att notera att installationen av en ny router kan vara en enkel process med rätt hjälp. På Hemfixarna.se kan du läsa mer om hur du smidigt byter till en ny router, lär dig koppla in din router korrekt, och även boka en installatör som kan göra jobbet åt dig. Att ha rätt utrustning och installation kan göra underverk för din internethastighet.

5 tips som fixar långsamt internet

1. Kolla din internethastighet

Det behöver inte vara fel på ditt wifi bara för att upplever ditt internet långsamt. Det första du ska avgöra är om ditt internetabonnemang är tillräckligt för det du vill göra.

Om du inte vet vilken hastighet du har så kan du använda bredbandskollen.se för att avgöra din hastighet. Bredbandskollen drivs av Internetstiftelsen som är en oberoende stiftelse som verkar för ett öppet internet för alla och de har ingen agenda att försöka sälja något till dig.

Använd helst en trådad anslutning och plugga in datorn direkt i modemet eller väggen när du testar hastigheten för att helt utesluta routern och wifi-signalen ur ekvationen.

Om din hastighet skiljer sig väldigt mycket från hastigheten du betalar för, och du testade med trådad anslutning, bör du kontakta din internetleverantör och fråga om de har några problem i området eller om de kan komma ut och testa anslutningen.

Om den anslutningen verkade OK ska du testa via ditt wifi. Ta ut sladden ur datorn och koppla upp dig mot wifi igen. Stå så nära routern du kan med fri sikt till den och kör testet igen. Om uppkopplingen nu har blivit dålig så vet du nästan med säkerhet att det är routern som är problemet.

Hur snabbt internet behöver man?

Internethastigheter, och det som din internetleverantör tar betalt för, mäts i megabit per sekund (Mbit/s) och det är ett mått på hur mycket data som kan laddas ner och upp per sekund – ett högre nummer är bättre. Ping är en term som också dyker upp och det är hur snabbt din dator får svar från en server när den skickar en förfrågan. Ping mäts i millisekunder (ms) och ska vara så liten som möjligt. För den gemene användaren är ping inte särskilt viktigt, men för den som spelar mycket onlinesåeö kan det göra stor skillnad.

Hastighet för olika aktiviteter

AktivitetInternethastighet
Arbeta hemifrån med Zoom, Skype eller teams1-3 Mbit/s
Surfande med lite streaming3 Mbit/s
Strema film i HD-kvalitetMer än 5 Mbit/s
Strema film i 4K-kvalitetMer än 25 Mbit/s
Spela spel online5-10 Mbit/s*

* En låg ping är ofta viktgare än upp- och nedladdningshastigheten. Ping bör ligga under 100 ms och ju lägre, desto bättre. För riktigt snabba spel rekommenderas att ligga under eller runt 20 ms.

2. Byta lösenord på router

Långsamt internet kan uppstå om flera personer använder sig av ditt wifi. Det kan vara så att du gett ut ditt lösenord till någon granne eller liknande och de kanske nu sitter och surfar på din lina. För att råda bot på det kan du behöva byta lösenord på routern. Proceduren är densamma hos de flesta leverantörer av bredband. Så här gör du:

Ändra lösenord på router – steg för steg

  1. Anslut dig till routern, antingen trådlöst eller med en nätverkskabel
  2. Identifiera din IP-adress
  3. Logga in på routern
  4. Ändra lösenord på routern
IP-adressen
IP-adressen kan finnas på routerns baksida, alternativt på tillverkarens hemsida. Om du inte hittar den där går det att ta reda på det genom din dator.
 
Windows-användare kan öppna upp kommandoprompten genom att följa nedan steg:
  • Klicka på Start-knappen
  • Sök efter “cmd
  • Öppna “Kommandotolken” (eller “Command Prompt” om du har engelska som standardspråk)
  • Skriv “ipconfig” och tryck på Enter
  • Vid “Default Gateway” kan du se routerns IP-adress

Mac-användare följer dessa steg för att hitta routerns IP-adress:

  • Öppna upp “Systeminställningar” (eller “System Preferences” på engelska)
  • Navigera dig fram till “Nätverk” / “Networks
  • Klicka på “Avancerat” / “Advanced
  • Under TCP/IP, bredvid “Router” hittar du routerns IP-adress
Logga in på routern

För att logga in på routern öppnar du din webbläsare och skriver in routerns IP-adress i adressfältet. Du kommer då till en webbplats där du kan logga in på din router. Oftast står uppgifterna på routerns bak- eller undersida, alternativt i den bruksanvisning som medföljde routern när du fick den från din bredbandsoperatör.

Hittar du inte inloggningsuppgifterna? Du kan antingen ringa till din bredbandsleverantör om du har fått routern från dem. Alternativet är att identifiera tillverkaren och logga in på routern med nedan uppgifter.

RoutertillverkareAnvändarnamnLösenordIP-adress
ASUSadminadmin192.168.1.1
Belkinadminadmin192.168.2.1
BenQadminadmin192.168.1.1
Delladminadmin192.168.2.1
D-Linkadminadmin (alt. tomt fält)192.168.0.1
Linksysadminadmin (alt. tomt fält)192.168.1.1
Netgearadminpassword192.168.1.1
Samsungadminsec00000192.168.1.1
TP-Linkadminadmin192.168.1.1
ZyXeladmin1234192.168.0.1

* Observera att ovanstående inloggningsuppgifter ej går att logga in med om du tidigare har bytt lösenord på routern. Vi förbehåller oss från ändringar i ovanstående information. Känner du till att någon av dessa tillverkare har bytt lösenord? Du är välkommen att kontakta oss så uppdaterar vi listan och kan hjälpa fler att ändra lösenord på routern.

Ändra lösenord på routern

När du har loggat in på din router kan du göra ändringar i inställningarna och byta lösenord. Navigera dig fram till en flik som heter “Inställningar” / “Settings” / “Edit” / “Setup” eller liknande.

I inställningarna finns information om ditt wi-fi, bland annat om vilken typ av säkerhet det använder sig av. De tre vanligaste säkerhetstyperna är WPA, WPA2 och WEP. WPA2 är den som anses ha högst säkerhet, därför bör du använda dig av den. Här får du möjligheten att byta lösenord på din router. Du kan också välja att byta namn på routern.

Tänk på att alla enheter kommer bli utloggade från ditt wifi och alla måste skriva in det nya lösenordet. Det gäller även för spelkonsoller, tv-apparater, robotdammsugare, eller vad som helst annat du valt att koppla upp på ditt wifi.

3. Uppdatera router firmware

Firmware är den programvara som routern använder för att fungera. Tillverkarna uppdaterar detta väldigt ofta för att få ut så mycket hastighet de kan även ur äldre maskiner, och ta bort buggar. Om det var längesen du uppdaterade din firmware är det läge att göra det nu.

Uppdatera router firmware – så gör du:

  1. Logga in på routern (följ samma steg som vid byte av routerns lösenord)
  2. Navigera till “Mjukvara” / “Firmware
  3. Där kan du uppdatera routerns firmware.

 

De allra flesta tillverkare har väldigt enkla guider att följa på sina hemsidor, och finns ofta på flera olika språk. Om du inte har kvar användarmanualen som kom med routern så kan du titta på din router och leta upp tillverkarens namn och modellnumret, tillverkarna har oftast en nedladdningsbar manual eller en guide på sin hemsida du kan följa.

Du kan hoppa över det här steget, men vi rekommenderar att du försöker uppdatera firmware då det kan hjälpa till att motverka andra problem än bara hastigheten.

4. Routerns placering – förläng routerns räckvidd

Det är väldigt frestande att stoppa undan routern där den inte syns men faktum är att den ger bäst wifi när den har fri sikt till den apparat du surfar på. Att placera routern längst in i en garderob kan funka i ett hem, men inte i ett annat. Du behöver med andra ord testa dig fram för att hitta bästa placering.

För att avgöra om det är placeringen som är ett problem kan du göra en mätning med bredbandskollen när du står bredvid routern, och sen en till när du har datorn där du brukar ha den. Om det är en stor skillnad är det bäst att flytta routern.

Routern ska helst stå öppet i mitten av huset om du vill ha total täckning annars ska den stå så nära som du sitter och jobbar med datorn som möjligt. Ställ inte routern bakom böcker eller inne i ett skåp. Inte nog med att det blockerar signalen så kan det också var lite farligt då det hindrar luftflöde till routern som den behöver för att inte bli överhettad.

Om ditt hus har tjocka väggar, se då till att routern står så centralt som möjligt. Wifi-signalen fungerar precis som ljud – studsar och sprider sig genom huset, men tjocka betong- eller tegelväggar blockerar en betydande mängd av signalerna.

Har du inte möjlighet att flytta routern? Något av följande tips kan vara till din hjälp.

Använd wifi extender – förläng wifi

Wifi-extenders, eller wifi-förstärkare, kan vara en väldigt värd investering innan du går ut för att köpa eller beställa en ny router. De pluggas lätt och enkelt in i ett eluttag och förstärker wifi-signalen så att den räcker lite längre. De ska placeras på ett ställe där du fortfarande har täckning från routern, cirka halvvägs mellan router och dit du vill att signalen ska nå.

Använder du 2.4GHz eller 5GHz?

Kolla vilket frekvensband du använder. Det görs enklast genom att kolla på namnet på ditt wifi. Många routers skickar ut wifi-signalen i 2 frekvensband 2.4GHz och 5GHz. Vanligen tydliggörs detta genom att det skrivs ut sist i namnet på routern.

Om du bara har en wifi-signal eller om det inte står varken 2.4GHz eller 5GHz är det troligt att det är 2.4GHz du använder. 2.4GHz är lite långsammare och kan inte hantera samma hastighet som 5GHz men i utbyte mot att den har mycket bättre räckvidd. Om problemet med ditt wifi inte ligger i hastigheten kan det vara värt att använda 2.4GHz i stället för 5GHz.

Har routern antenn?

Antenner på routern förlänger räckvidden drastiskt. De kan fungera med inbyggda antenner men avståndet de hanterar är mycket mindre. Om din router inte har en förmonterad antenn kan det vara så att du fick med en i förpackningen.

Kolla på baksidan av routern om den ser ut att kunna använda en antenn. Ofta slänger många ut dessa, men det kan vara värt att dubbelkolla lådan om du har den kvar. Annars säljer tillverkarna ofta reservantenner om din router kan använda dem, de kostar inte många kronor och skickas hem i kuvert.

5. Byta router

När du har gjort alla ovanstående tester utan framgång är det troligen dags att byta router. Om inget har hjälpt kan det vara så att din router har blivit gammal och inte hänger med längre. Om du, med hjälp av testerna har kunnat utröna vad som är felet, kan du avgöra vilken typ av ny router du behöver. Det är oftast på grund av täckningen i huset som man upplever att ens internet är långsamt. Om du däremot sitter nära, eller inte ser någon skillnad i olika delar av hemmet, kan det alltså helt enkelt vara så att den är gammal och inte längre kan hantera de hastigheter som du vill ha.

Router med bra räckvidd

Du vill ha en router med antenn. Helst flera. Router utan antenn är ofta mindre skrymmande och syns inte så tydligt i rummet, men till kostnad av att den inte har lika bra räckvidd. Om du läser på en produktbeskrivning av en router utan antenn och de hävdar att de har lika bra räckvidd utan antenn kan vi lova dig att det är en lögn. Med flera antenner får du även fördelen att du kan ställa dem i lite olika vinklar. Då täcker du upp en större del av huset genom att signalen studsar lite olika och når lite längre.

Säkra för framtiden

Hitta en router med wifi 6. Antalet enheter som ska vara uppkopplade mot wifi ökar hela tiden. År 2015 hade medelhushållet 5 enheter uppkopplade på sitt wifi. Idag ligger genomsnittet på 10 enheter per hushåll, och det kommer fortsätta att öka. Smarta hem med varenda LED-lampa uppkopplad kommer att lägga till dussintals enheter per hushåll.

Även nu är det inte troligt att man når upp i en ”maxgräns” men varje uppkopplad enhet gör ditt internet långsamt – detta trots att de inte använder någon nämnvärd datamängd då routern måste hålla reda på varje enhet ändå. Wifi 6 är den nyaste tekniken och kan hantera många fler enheter på nätverket samtidigt. Det kommer att vara värt att säkra upp ditt wifi för framtiden genom att välja en router med wifi 6. Vill du veta mer om wifi6 kan du läsa mer på kjell.com.

Fler tips och tricks

Om du har andra problem såsom en långsam dator finns det också en guide för att få snabbare dator. Där går vi igenom hur du kan rensa datorn från onödiga filer samt annat som du kan göra för att förbättra datorns prestanda gratis.